Сторінки

середа, 4 грудня 2019 р.

Урок №11

Ернст Теодор Амадей Гофман (1776 – 1822)
«Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер». Протиставлення філістерів та ентузіастів як провідний конфлікт творчості Е. Т. А. Гофмана. Особливості сюжету й композиції повісті «Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер». Гротескні образи. Викривальний зміст твору. Символіка.  


Матеріали до уроку





Ернст Теодор Амадей Гофман (1776 – 1822)
 Хронологічна таблиця 
24 січня 1776 – в Кенігсберзі (Прусія), в сім’ї адвоката королівського суду народжується – Ернст Теодор Вільгельм Гофман. 
1782-1792 – Гофман відвідує реформатську школу в Кенігсберзі. 
1792 – Гофман вступає на юридичний факультет Кенігсберзького університету. У вільний час він пише, складає музику і малює. 
1798-1800 – здавши іспит на референдарія, Гофман служить в Берлін в суді. 
1800-1802 – здавши іспит на чин асесора, служить суддівським чиновником в Познані. 
1802 – одружується з полькою Михалин Рорер-Тіщинскій. 
1802-1804 – після скандалу, що виник через його карикатури на відомих у місті людей, Гофман змушений виїхати до ще більш провінційного, ніж Познань, містечко Плоцьк. Тут починає вести щоденник і вирішує зайнятися літературною діяльністю. 
1804-1807 – Гофман служить у Варшаві. Він поступово стає помітною фігурою в музичному світі – його комічні опери ставляться на сцені Варшавського театру, він виступає і як диригент. 1807 – після вторгнення військ Наполеона Гофман втрачає роботу, помирає його дворічна дочка, через переживання і потреби у нього починаються приступи нервової гарячки
. 1808-1813 – займає пост театрального капельмейстера в Бамберзі. У ці роки Гофманом створено 32 музичних твори різних жанрів. 1809 – написана новела «Кавалер Глюк», що пізніше відкриє збірку «Фантазії в манері Калло». Героєм новели стає музикант, а зміст її складають роздуми Гофмана про музику і її місце в житті.
1812 – виходить новела «Дон Жуан», в якій трагічна історія актриси, що блискуче виконала партію донни Анни у відомій опері Моцарта, химерно з’єднується з тонким і професійним прочитанням геніального творіння австрійського композитора. 
1814 – перебуваючи в Дрездені, Гофман пише повість «Золотий горщик. Казка з нових часів». Незабаром Гофман переїжджає до Берліна, де знову змушений служити радником Берлінського апеляційного суду. 
1814-1815 – виходять 2 томи збірника «Фантазії в манері Калло» 
1816 – виходить роман «Еліксир сатани». З великим успіхом здійснена постановка опери Гофмана «Ундіна». 
1816-1817 – збірка «Нічні розповіді в манері Калло», куди входять новели «Пісочна людина», «Церква єзуїтів» та ін. 
1818 – діалог про проблеми театральної справи «Незвичайні страждання одного директора театрів». 
1819 – виходить розповідь у дусі чарівної казки «Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер» – гротескно-сатиричне зображення німецького суспільства початку XIX ст. і новела «Мадемуазель де Скудері», що принесла Гофману найбільший письменницький успіх. 
1819-1821 – публікуються 4 збірки оповідань «Серапіонові брати» 
1819-1822 – виходить «Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер». Гофман працює над романом «Життєві погляди кота Мура», почасти автобіографічному творі, виконаному у дусі дотепності і мудрості. Тут поєднуються різні емоційні і сюжетні плани, елементи трагедії та комедії, сатири й ліризму, гротеску і жарту. Роман залишився незавершеним. 
1822 – Гофман важко хворіє. Виходить роман «Володар бліх», через якого автор опиняється під судом. У квітні Гофман диктує останню новелу «Кутове вікно»
. 25 червня 1822 – Гофман вмирає.
Джерело: https://dovidka.biz.ua/ernst-gofman-hronologichna-tablitsya/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

«Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер». Протиставлення філістерів та ентузіастів як провідний конфлікт творчості Е. Т. А. Гофмана. Особливості сюжету й композиції повісті «Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер». Гротескні образи. Викривальний зміст твору. Символіка   



«Крихітка Цахес» - це філософська казка для дорослих, яка заставляє нас задуматись над багатьма проблемами. І одна з них – якою повинна бути людина. Ось про це ми і будемо розмірковувати на сьогоднішньому уроці. Чому одні люди стають добрими ї порядними, а інші – злими і жорстокими? Уважно прослідкуємо за героями Гофмана – філософа і постараємось зрозуміти те, що зрозумів він і про що хотів сказати своїм читачам.

Пам'ятник у провулку Гофмана в Світлогорську неподалік Калінінграда (Кенігсберга)

Словникова робота

Філософська казка – літературний твір, що містить морально-філософські роздуми над подіями суспільного життя, їх позитивну чи негативну оцінку. «Крихітка Цахес» - це філософська казка. 

Філістери – самовдоволені та  обмежені люди  з вузьким, обивательським світоглядом.

Ентузіасти – люди творчих професій, здатні відчувати недосконалість звичайного світу.

Це цікаво!
Повість-казку «Крихітка Цахес...» ми маємо можливість прочитати українською мовою завдяки Сидору САКИДОНУ (1896-1974) — відомому перекладачу, у творчому арсеналі якого переклади з польської, чеської, сербської, німецької, словацької, македонської, болгарської та французької мов. Узагалі ж є відомості, що він досконало володів тринадцятьма мовами. Сидір Сакидон перекладав твори братів Ґрімм, Карела Чапека, Браніслава Нушича, Йоганна Вольфґанґа Ґете,



Протиставлення філістерів та ентузіастів   це  провідний конфлікт творчості Е. Т. А. Гофмана.

Протистояння двох світів

Філістери
Митці (ентузіасти, мрійники)
Цахес
Пафнутій
Мош Терпін
Кандида
Селянка Ліза


Бальтазар
Фабіан
Скрипаль Сбіока



    Опрацювати . Підручник, ст.84-90



Підсумовуємо вивчене .  Ст. 91-92

Виконати тестові завдання

Немає коментарів:

Дописати коментар