Сторінки

вівторок, 3 грудня 2019 р.

Урок №3
Уславлення людського розуму, вірності, винахідливості й допитливості в поемі Гомера "Одіссея". Засудження беззаконня, насильства й несправедливості та самовпевненості й марнославства. Образ Одіссея.

Матеріали до уроку
Словникова робота
Композиція  — побудова твору, доцільне поєднання всіх його компонентів у художньо-естетичну цілісність, зумовлену логікою зображеного, представленого читачеві світу, світоглядною позицією, естетичним ідеалом, задумом письменника, каноном, нормами обраного жанру, орієнтацією на адресата.

Повторення


Поема «Одіссея»

«Одіссея» не є безпосереднім продовженням «Іліади». Це поема про повернення на рідний острів Ітаку героя Троянської війни Одіссея та про його мандри. Більшість дослідників відносить час оформлення «Одіссеї» до VII століття 
до н. е. «Хитромудрий» і «багатостраждальний» Одіссей — герой зовсім іншого типу, ніж богатирі «Іліади». «Іліада» побудована на переказах героїчної саги, а в «Одіссеї» переважає матеріал побутовий та казковий.

Композиція «Одіссеї»


Поему можна поділити на дві частини: перша – пошуки Одіссея його сином Телемахом, друга – подорож, пригоди  і повернення героя додому. Поема складається з 24 пісень, у яких розкривається сюжет – шлях мандрівного героя. Та події зміщені, і реально ніби відбуваються протягом дев’яти днів. Одіссей три дні перебуває у феаків, три дні – у хаті пастуха Евмея, ще три дні – у власному домі. Це три по три дні активних дій, а решта – довгі розповіді самого героя.




Пригодницькі елементи
Міфологічні  елементи
Побутові
елементи
Нелегкий шлях Одіссея додому,  зустрічі з міфічними істотами як  випробовування сили, мужності, терпіння, хитрості й мудрості
Кіклоп Поліфем, сирени, розповідь про  лотофагів, чия їжа змушувала забути про вітчизу, про людожерів лестригонів, про чарівницю Кіркею, чий чаклунський напій пертворював людей на тварин, про чудовиська Сціллу і Харибду, про фатальних корів Сонця-Геліоса
Опис інтер’єру та зовнішнього двору печери, детальний опис,  як Поліфем займався скотарством, розводячи кіз та овець, з молока яких виготовляв сир.
З поеми зрозуміло, що  давні греки були сміливими й мудрими мореплавцями, а на суші вони дбайливо плекали виноград­ну лозу, займалися виноробством. Уміли давні греки вирощувати й хліб. Із глини робили посуд, із шкіри тварин — різні побутові речі. 


Образ   Одіссея
Одіссей постає на сторінках поеми не тільки як хоробрий воїн і розумний воєначальник, переможець на полі бою. Він і досвідчений дипломат, і відважний мореплавець, він майстерний тесляр, мисливець, торговець, дбайливий господар, цікавий оповідач. Гомер найчастіше стосовно свого героя використовує епітет «хитромудрий», що влучно характеризує його.
Одіссей — син аргонавта Лаерта і супутниці богині Артеміди Антиклеї.
Ім'я Одіссей із давньогрецької мови перекладається як «сердитий» або «гнівний». Римляни називали його Улісс.
Завдяки своєму розуму та спостережливості герой рятує себе і своїх друзів, виявляючи відповідальність за їхню долю. Одіссей рішучий, запальний, але може правильно оцінити ситуацію й стримати себе. Нерідко герой «Одіссеї» буває марнославним, глузливим, нерозсудливим, не завжди він прислухається до порад своїх супутників. Він жорстокий у своїй помсті, як жорстокі й інші герої далеких і суворих часів «дитинства людства». Та він здатний визнавати свої помилки. Одіссей відданий друг, вірний чоловік і батько. Визначальною рисою характеру героя «Одіссеї» є любов до батьківщини. Навіть на безсмертя не згоден він проміняти свою Ітаку, сім’ю, дружину, сина.






Одіссей в печері кіклопа Поліфема. Художник Я. Йорданс, перша половина XVII ст.


Втеча  Одіссея з острова Поліфема. Художник А. Беклін, 1896


Одіссей і сирени. Картина Дж. У. Уотерхауса, 1891

Перевір себе!
https://learningapps.org/1871363


Немає коментарів:

Дописати коментар